Chinese traditional English German Russian Serbian

Privatno preduzetništvo je jedan poseban svet koji nudi beskonačno mnogo mogućnosti. To je hrabar korak ka lagodnom životu uz zaradu kakvu želite I radno vreme koje sami odredite.

Koji ćete posao pokrenuti I čime ćete se baviti zavisi najviše od Vaše ideje, potencijala, želje da se bavite upravo tim poslom. Postoji I drugi niz faktora koji će Vas usmeriti, opredeliti ili odvratiti od Vaše namere. Na Vama je da ne dozvolite okolnostima da utiču na Vas I povučete se pre nego što ste pokušali sve da uspete u svojoj nameri da pokrenete sopstveni biznis, pre nego što ste pokušali sve da nađete rešenje za sve izazove koji se javljaju u privatnom poslu. A izazova ima mnogo. Sa druge strane, svaki od tih izazova ima za cilj da Vas ojača u poslu, da Vas nauči da poslujete na pravi način ne bi li Vaš biznis stajao na čvrstom temelju poslovanja.

Ali krenimo od početka. Koji je to posao kojim se treba baviti, kako pokrenuti posao, šta on nosi sa sobom, kada je pravo vreme za pokretanje posla, koje su prednosti I mane i sličnim pitanjima ćemo se baviti u ovom tekstu.

Pravi trenutak za pokretanje posla je upravo ovaj u kom razmišljate o njemu, jer ako čekate neki drugi trenutak on možda ne dođe, a Vi ćete gubiti vreme koje je u poslu veoma dragoceno.

Pokretanje posla dok ste još mladi donosi svoje prednosti: kad ste mladi u posao retko ulazite sami, uvek je tu porodica da stane uz Vas, da Vam olakša koliko je to moguće, a čak I ako ne uspete u poslu, kad ste mladi lakše podnosite neuspeh ( a to je itekako moguće kad su poslovni poduhvati u pitanju). Uspešan posao u mladosti Vam osigurava stalne prihode I lagodniji život tokom većeg dela života. Još kao mladi stičete iskustvo, znanja I veštine koje će Vam značiti u svim aspektima života.

Pokrenuti posao u zrelim godinama, opet ima nekih svojih prednosti. Prvenstveno velikog uticaja ima životno iskustvo I želja za samostalnošću u poslu, prezasićenost radom kod drugog poslodavca, potreba da sami odredite svoje radno vreme, a pretpostavljamo I da ste u finansijskoj prednosti u odnosu na mlade koji započinju svoj posao.

Niko Vam ne može garantovati uspeh vašeg biznisa, ali daćemo Vam neke smernice kako biste bili sigurni da ste učinili sve da Vaš posao uspe.

Za uspešan početak biznisa, neophodno je da imate dobar biznis plan. On mora da sadrži  računicu i ciljeve, sredstva koja su Vam na raspolaganju, ciljnu grupu, i najvažnije, proizvod koji nudite na tržištu.

Potrebno je znati sa koliko novca raspolažete, koliko troškova možete priuštiti i na koliki povrat novca možete da računate (ROI return of investment). Morate tačno znati kojim sredstvima raspolažete- novčanim I tehničkim, a u zavisnosti od proizvoda koji nudite. Da biste stigli na cilj, morate znati kuda idete, zato kratkoročni I dugoročni ciljevi moraju biti precizno određeni. Morate znati tačno  kome nudite Vaš proizvod, ko su Vaša ciljna grupa. I na kraju, ono najvažnije, mora postojati potreba za Vašim proizvodom.

Posao ne počinjite neinformisani. Potražite informacije od ljudi koji se već nalaze u privatnom poslu, koji Vam mogu pomoći savetima ili informacijama. Saznajte više informacija o budućim klijentima, o njihovim potrebama, željama. Sa prijateljima I poznanicima pričajte o Vašoj nameri da pokrenete privatni biznis, preko njih možete doći do Vam abitnih informacija vezanih za Vaš budući posao. Saznajte ko Vam je konkurencija, šta ona nudi, koje su Vaše prednosti u odnosu na konkurentske firme, kakve su Vaše cene u odnosu na njih.

Poslovni plan će Vam pomoćni da jasno sagledate poslovnu priliku, pomoći će Vam u usmeravanju I vođenju poslovnih aktivnosti, a ukoliko zatreba, može Vam biti od pomoći I u pronalasku izvora finansiranja. Ono što je specifično kada uplovite u vode biznisa, jeste da Vaše lične I poslovne finansije ne možete da odvojite. Zbog toga je važno da znate kako da ih rasporedite I koliko Vam je novca potrebno za pokrivanje osnovnih troškova.

Ukoliko svoju preduzetničku priču započinjete ulaganjem ličnih sredstava, morate tačno da odredite iz kojih će izvora ta sredstva dolaziti. Morate uvek znati odakle I kolliko uzimate I sa koliko novaca raspolažete. Ukoliko pak, nemate dovoljno ličnih sredstava za pokretanje posla, I dalje ima načina da ne odustanete od svog sna. Imate mogućnost da konkurišete za START-UP kredit. Ovo je zajam koji se dodeljuje radi započinjanja sopstvenog posla. Ovu vrstu zajma, pored banaka dodeljuje I Fond za razvoj, državna institucija koja nudi nekoliko kreditnih paketa prilagođenih različitim poslovnim situacijama.

Početkom svake godine, Fond za razvoj objavljuje konkurs sa uslovima za odobravanje kredita licima koja žele da pokrenu posao ili postojećim preduzetnicima, poljoprivrednicima, privrednim društvima registrovanim u APR-u u godini koja prethodi godini podnošenja zahteva.

Kredit Fonda za razvoj možete iskoristiti kako biste sredili poslovni prostor ili objekat, kako biste kupili opremu ili kao trajna obrtna sredstva. Ovim novcem ne možete finansirati trgovinu, igre na sreću, nabavku oružja, nafte, čelika I sličnih proizvoda.

Pored kredita koji mogu biti u iznosu od 280.000 do 4,2 miliona dinara, Fond za razvoj nudi I bespovratna sredstva u vrednosti od 120.000 do 1,8 miliona dinara sa rokom otplate do 5 godina I grejs periodom do jedne godine.

Zahtev za odobrenje kredita podnosi se u centrali Fonda ili u teritorijalnim ispostavama Razvojne agencije Srbije. Uz zahtev se prilaže dokumentacija o firmmi, dokaz da ispunjavate uslove za pozajmicu, biznis plan (ovde vidimo I zbog čega je biznis plan jako važan), kao I dokumentaciju o objektu koji se adaptira ili opremi koja se kupuje.

I većina poslovnih banaka kroz svoj kreditni program nudi preduzetnicima I pravnim licima kredite za investiranje I kupovinu osnovnih ili obrtnih sredstava. Međutim, manji broj poslovnih banaka odobrava kredite preduzetnicima I pravnim licima koji posluju manje od godinu dana.

Za sami kraj imamo nekoliko važnih saveta za Vas:

  • Budite spremni na odgovornosti koje Vas čekaju pri započinjanju privatnog posla, kao I na činjenicu da postoji rizik od gubitka uloženog kapitala
  • Testirajte svoju poslovnu ideju, a zatim je detaljno proverite kroz izradu biznis plana uz pomoć koga ćete lakše sagledati sve aspekte I rizike poslovanja, kao I mogućnosti za pribavljanje investicija
  • Pre apliciranja za kredit, pažljivo razmotrite investiciju koju ćete finansirati na ovaj način, kao I odabir banke koja nudi uslove koji odgovaraju vašim potrebama I mogućnostima.
  • I na kraju- NE ODUSTAJTE OD SVOJIH IDEJA I SNOVA!

Blog

No Internet Connection