Chinese traditional English German Russian Serbian

Kako smo ranije već pisali u jednom od naših blogova o pokretanju samostalnog posla ( Zašto je dobro pokrenuti sopstveni biznis I na koji način to uraditi ), sada ćemo Vas samo podsetiti zašto je dobro pokrenuti svoj posao I uputiti Vas u značaj poslovnog plana I načine finansiranja privatnog posla.

Za samo pokretanje privatnog posla, najbitnije s Vaše ideje, potencijal I želja da se bavite upravo tim poslom, kao I namera da istrajete u poslu I oduprete se svim izazovima, a njih će biti mnogo, naročito u samom začetku posla. Ti izazovi će Vas ojačati za kasnije stabilno poslovanje, možda ćete napraviti po koju grešku koja će Vas koštati I finansijski, možda će Vas pokolebati I poželećete da odustanete. Ono što Vam mi možemo savetovati- NE ODUSTAJTE OD SVOJIH ŽELJA I CILJEVA! To je jedini način da uspete!

Za pokretanje novog posla ne postoji pravi trenutak, osim onog trenutka u kom ste pomislili da treba pokrenuti svoj posao. Zato ne gubite vreme I krenite već danas da razmišljate o konkretnim koracima: koji je to posao kojim želite da se bavite, na koji način ćete svoje poslovne želje sprovesti u delo, koju ćete šifru delatnosti odabrati za svoj posao, od koga možete očekivati pomoć I podršku -  kako moralnu tako I finansijsku, kome se možete obratiti za stručne savete, ko Vam može pomoći u pisanju biznis plana kroz koji ćete spoznati prednosti I mane privatnog preduzetništva, upoznaćete Vaše konkurente, moguće saradnike, klijente, spoznaćete šta je to što Vas razlikuje od drugih, kolika je potreba za Vašim proizvodom/uslugom. A onda sve to zaokružite zvučnim imenom svog novog biznisa.

Detaljnije o biznis planu možete pročitati na našem blogu Biznis plan i svrha njegove izrade , a sada ćemo samo kratko opisati šta je to biznis plan.

Biznis ili poslovni plan, to je dokument koji definiše Vašu poslovnu ideju I načine njene realizacije. Biznis plan detaljno opisuje poslovni poduhvat predviđajući poslovne rezultate. U biznis planu morate dati konkretne odgovore na to čime ćete se baviti, kakav je proizvod/usluga koju ćete pružati, koje je Vaše ciljno tržište, ko su Vaša konkurencija I gde se Vi nalazite u odnosu na njih, kako ćete finansirati Vaš poslovni projekat. Poslovnim planom se definiše strategija poslovanja. On Vam može biti vodilja kroz Vaše poslovanje I nakon uspešno razvijenog posla, može Vas zadržati na pravom putu ka uspehu.

Biznis plan Vam može pomoći I prilikom podnošenja zahteva za dobijanje finansijskih sredstava bilo kod banaka, Fondova ili od investitora. Zato je veoma važno da biznis plan bude dobro napisan. Dešava se da najbolje ideje ne dobiju finansijsku podršku, već dobiju ideje koje su dobro predstavljene kroz detaljno napisan biznis plan.

Prilikom pokretanja posla, morate tačno odrediti iz kojih izvora će se finansirati Vaš posao. Često se posao pokreće finansirajući ga iz ličnih sredstava. Zato morate znati sa koliko novaca raspolažete I odakle uzimate.

Za odvažne koji žele pokrenuti sopstveni posao, a ne mogu da finansiraju iz sopstvenih izvora, postoje drugi načini finansiranja. Jedan od načina su START-UP krediti. Ovo je zajam koji se dodeljuje radi započinjanja sopstvenog posla. Pored banaka, START-UP kredite nudi I Fond za razvoj Republike Srbije (državna institucija kojoj je cilj osnaživanje privrede naše zemlje I koja nudi nekoliko kreditnih paketa prilagođenih različitim poslovnim situacijama).

Početkom ove godine Fond za razvoj je raspisao novi konkurs za podsticaj razvoja preduzetništva. Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro I mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Privredni subjekti koji zadovolje postavljene uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 30% vrednosti ulaganja, odnosno do 40% za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave iz četvrte grupe razvijenosti. Preostali iznos ulaganja finansira se iz kredita Fonda sa rokom otplate do 5 godina u okviru kog je grejs period do jedne godine, a kamatna stopa je 1% godišnje uz garanciju banke ili 2% godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja I primenu valutne klauzule.

Minimalni odobreni iznos sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400.000,00 RSD, niti može biti veći od 6.000.000,00 RSD za sve privredne subjekte.

Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za realizaciju ovog programa su 150.000.000,00 RSD. Preostali iznos investicionog ulaganja finansira se iz kredita Fonda. Sredstva iz ovog Programa mogu finansirati:

  • Tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora do iznosa od 350.000,00 RSD
  • Kupovinu opreme (nove ili polovne- ne starije od 5 godina)
  • Operativne troškove do najviše 20% u strukturi ukupnog ulaganja.

Prednost imaju zahtevi privrednih subjekata čiji su osnivači prošli besplatnu obuku za započinjanje poslovanja po Programu Standardizovanog seta usluga za MSPP, koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.

Blog

No Internet Connection