Chinese traditional English German Russian Serbian

Započinjanje privatnog biznisa veliki je izazov za sve, a naročito za one koji žive u nerazvijenim ili nedovoljno razvijenim područjima čiji je stepen razvijenosti ispod prosečnog stepena razvijenosti u Republici Srbiji. Prema Zakonu o regionalnom razvoju jedinice lokalne samouprave su razvrstane u drugu, treću i četvrtu grupu po stepenu razvijenost. Lica koja pokreću posao na područjima jedinica lokalne samouprave svrstanim u IV grupu prilikom odobravanja subvencija tretiraju se prema drugačijim kriterijumima, tj. Imaju povoljnije uslove.

IV grupa jedinice lokalne samouprave ima stepen razvijenosti ispod 60% republičkog proseka I tu spadaju: Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Varvarin, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabari, Žagubica, Žitorađa, Knjaževac, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lebane, Ljig, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Nova Varoš, Opovo, Petrovac na Mlavi,  Preševo, Priboj,  Prijepolje, Ražanj, Raška, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin, Crna Trava.

Na žalost, postoje I devastirana područja u kojima je stepen razvijenosti ispod 50% republičkog proseka. To su:  Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Golubac, Žitorađa, Kuršumlija, Lebane, Mali Zvornik, Medveđa, Merošina, Preševo, Prijepolje, Svrljig, Surdulica, Trgovište, Tutin.

Sa ciljem povećanja broja privrednih subjekata u ovim područjima, uz podsticaj zapošljavanja, podsticaj ženama I mladim privrednicima da se odvaže na samozapošljavanje,  Ministarstvo privrede raspisalo je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru programa podsticanja  razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2020.god.

Sva mikro I mala privredna društva koja su registrovana u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva, imaju pravo da se prijave na ovaj Javni poziv.

Privredni subjekti koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su u IV grupi razvijenosti, prema ovom Javnom pozivu mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu do 40% vrednosti ulaganja. Preostali iznos ulaganja finansira se iz kredita Fonda sa rokom otplate do 5 godina. U okviru roka otplate je I grejs period do jedne godine, a kamatna stopa je 1% godišnje uz garanciju banke, odnosno 2% godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja, uz primenu valutne klauzule.

U okviru ovog Programa  finansiraju se  ulaganja koja obuhvataju tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora ( do iznosa od 350.000,00 rsd); za kupovinu nove ili polovne opreme (ne starije od pet godina); za operativne troškove koji učestvuju sa najviše 20% u strukturi ukupnog ulaganja.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše a najkasnije do 31.12.2020. godine.

Blog

No Internet Connection