Chinese traditional English German Russian Serbian

bespovratna sredstva su finansijska podrška kojom država podstiče ciljane tržišne grupe koje zbog načina poslovanja, poslovnog okruženja ili drugih razloga nisu dovoljno profitabilni da bi bili zanimljivi za investicije. Bespovratna ili nepovratna sredstva su sredstva koja imaju tačno određenu namenu i moraju se utrošiti i pravdati u tačno određenom roku. Ukoliko su ovi uslovi ispoštovani I sredstva su pravilno utrošena, ona se ne moraju vratiti.

Svaka poslovna ideja mora biti propraćena investiranjem, većim ili manjim, ali bez investicija nema ni biznisa.

Ukoliko investiranje u poslovnu ideju ne može da se otprati iz sopstvenih sredstava, možete istražiti ponudu različitih institucija koje nude subvencije, povoljne kredite ili bespovratna sredstva za razvoj I podršku poslovanja. Većina ovih sredstava plasira se kroz razne konkurse- javne pozive koje najčešće raspisuju nadležna ministarstva I državne agencije u okviru usvojenih programa.

Svaki konkurs ima svoje uslove finansiranja koje treba da ispunite da biste mogli da aplicirate. Zato je neophodno da u konkursnoj dokumentaciji proverite da li zadovoljavate uslove za apliciranje. Detaljna konkursna dokumentacija uglavnom bude dostupna na internet strani nadležne institucije.

Neki od ovih konkursa su jednokratni, neki su deo višegodišnjeg programa državnih institucija za podršku privredi te se ponavljaju iz godine u godinu u različito vreme tokom godine sa ograničenim rokom konkurisanja, pa je neophodno da pratite ovu oblast ukoliko želite da se prijavite na neki od njih.

Poljoprivreda u Srbiji ima veliki ekonomski potencijal. Čak 20% bruto domaćeg proizvoda stvara se u ovoj grani uz realnu mogućnost povećanja obima prerade poljoprivrednih proizvoda.

Kako bi naša zemlja bila konkurentna na svetskom tržištu, poljoprivredi su neophodne investicije u svim sektorima poljoprivrede. Bespovratnim sredstvima kojima državne institucije podstiču poljoprivrednike na investiranje, Srbija će unaprediti konkurentnost svoje poljoprivrede. Konkurentnost se postiže investiranjem u znanje i opremu. Ove investicije podržavaju unapređenje proizvodnje I kvaliteta, unapređenje plasmana, uređenje stočarskih objekata, izgradnju ruralne infrastrukture, bilo  poljoprivredne (sistemi za navodnjavanje, poljski putevi, pijace, tržnice I veletržnice, itd) ili socijalne (vodovodi, kanalizacije, elektro-mreže).

Za Srbiju, najznačajniji je IPARD II PROGRAM Evropske unije. To je instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za programski period 2014. do 2020. Godine.  Osnovni cilj ovog programa je dostizanje evropskih standarda i podizanje konkurentnosti u oblasti poljoprivrede.

Program donacija se realizuje preko Ministarstva poljoprivrede i zašite životne sredine, odnosno preko Uprave za agrarna plaćanja.  Konkursi za donacije se raspisuju jednom godišnje. Ukupan IPARD budžet namenjen Srbiji iznosi 229.970.558 evra.

Slika 1. Način funkcionisanja IPARD programa – proces obrade prijavnog formulara

slika1

Blog

No Internet Connection